Незаконна сеч над местността Офелиите на Витоша е засегнала критично застрашен

...
Незаконна сеч над местността Офелиите на Витоша е засегнала критично застрашен
Коментари Харесай

Незаконна сеч на Витоша е засегнала критично застрашен вид

Незаконна сеч над местността Офелиите на Витоша е засегнала критично заплашен тип.

Сечта е открита при постоянен обход на територията, посочи пред БНР Десислава Гюрова, главен специалист в Политическа партия " Витоша ".

" Редом с дървета като бук, бреза, смърч, беше открито, че са отсечени 4 индивида  петтичинкова върба . Този тип се среща само на територията на Витоша. Той е в Червената книга на България със статус " сериозно заплашен от изгубване ". Освен това е и в Приложение 3 на Закона за биологичното многообразие. Това е  един от най-ценните и редки типове, които притежаваме . "

Дирекцията на парка организира мероприятия за подкрепяне на популацията на този дървесен тип, съобщи тя.

Отсечените дървета са на възраст към 20 години. Състоянието им демонстрира на специалистите, че сечта е осъществена в интервал седмица обратно.  Дърветата са оставени на мястото на действието .

В региона на сечта има  осведомителна алея, която осведомява посетителите  колко е скъп този тип, посочи Гюрова. Тя подчертава върху държанието ни в планината и нашето отношение към природата.

Най-вероятно става въпрос за  вандалска демонстрация на територията на парка , посочи в предаването " Хоризонт до обед " инж. Дарин Ковачев, основен горски контрольор в дирекцията на Природен парк " Витоша ". Според него не се следи наклонност за увеличение на противозаконната сеч.

Ковачев разясни, че  за инспекциите  си сътрудничат с останалите структури от горските ведомства и организират с тях  взаимни акции на терен .

Годишно Политическа партия " Витоша " се посещава от 3 милиона души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР